Must pässik

Must pässik ehk tšaaga on juba rahvapärimusest tuntud võimas raviva toimega seen. Puu tüve külge kasvab ebakorrapärase kuju, krobelise ja kergesti puruneva välispinnaga must mügar, justkui söetükk. Pässik kasvab looduses kaua, 10+ aastat enne kui hakkab välja paistma. Pässikut tohib korjata vaid elavalt puult. Teada on üle 5000 aasta vanused pässikuga ravimise õpetused.

Toime

Musta pässiku toime on teada juba ajaloos kirja pandud ja meie esivanematelt edasi antud teadmisi pidi. Samuti on musta pässiku teemadel pikkade aegade jooksul tehtud väga palju teaduslikke uurimusi, mille tulemustel on tõestatud muule lisaks ka selle vähivastane toime. Pässik sisaldab üllataval kombel palju kiudaineid, B1, B2, B3, D2 vitamiine, proteiine, valke, kaaliumi, joodi ja teisest küljest vähe kaloreid. Pässik tõstab tapjarakkude aktiivsust 300%. See on tugevaim looduses leiduv antibiootikum, mille pikaajalisel järjepideval tarbimisel tugevneb immunsüsteem, suureneb energia, väheneb magusaisu. Pässikut ei soovita kasutada samal ajal koos teiste antibiootikumidega. Pässik mõjub virgutavalt, tõstab toonust, parandab und, mälu, keskendumis- ja töövõimet, leevendab närvilisust ja ärevustunnet, aitab vererõhuhäirete, lihase- ja liigesevalude, bronhiidi, astma ja eriti mao-, soole-, maksa- ja nahahaiguste korral. Siberis, kuhu pässiku ajaloolised juured ulatuvad, tuntakse seda ka surematuse seene nime all.

Kasutamine 

Pässiku teed on kerge valmistada. Täida kann veega ja lisa tundejärgi 1–4 väikest kasekäsnatükki või 1–4 lusikatäit käsnapulbrit. Hauta tõmmist vähemalt 30 minutit. Tarbi ja lase jäägil jahtuda. Edaspidi saad pässikutükkidele lisada vaid vett ja seda korduvalt kasutada kuni käsnast eraldub veel värvi. Värskest käsnast saab keeta kange kohvi sarnast teed ja seda ongi varem joodud kohvi asemel. Eriliselt tuntavat lõhna või maitset pässikuteel ei ole.

Kuivatatud pässikutükke või pulbrit pikemalt vees keetes saab keeta pässikust ka kanget tõmmist. Puhas ja kange pässikutõmmis on siiski mõru. Valminud tõmmist võib kasutada lahjendatult vee, tee, kohvi vms joogi sees. Või tarbida puhtalt mõne milliliitri kaupa päevas (minimaalselt 4 cl). Pässiku tarbimine on soovitatav päeva esimesel poolel seoses meeli ergutava toimega.
Valmis pässikutõmmis säilib vähemalt 3 kuud, hoida jahedas (ideaalis külmkapis). Pässikut tarbides on soovitav teha vähemalt 30-päevaseid kuure. Nii jõuab selle toime keha põhjalikult turgutada. Tarbimise esimestel nädalatel võib mõndadel kasutajatel esineda peavalu vms tundemärke, mis on tingitud pässiku mürke kehast välja viiva toimega.

Põhjalikumat teavet musta pässiku (Inonotus obliguus) kohta leidub ka internetis. Otsi lisaks chaga mushroom (inglise keeles), žaga (vene keeles), pakurikääpa (soome keeles), kreftkjuke (norra keeles).